Phishing-aanvallen over het corona virus

Het Corona virus of COVID-19 is het meest gebruikte thema voor phishing campagnes

Alain

24 maart 2020

Phishing

Dit artikel van woorden, kost je ongeveer minuten leestijd.

De wereld is de afgelopen weken op ongekende manieren veranderd als gevolg van de pandemie van het corona virus.

Hoewel het op vele manieren het beste in de mensheid naar boven heeft gehaald, kan het in sommigen ook het ergste aantrekken.

Meerdere aanvallen met e-mailbijlagen over corona virus

91 Procent van de cyberaanvallen begint met e-mail. Het is dan ook belangrijk dat medewerkers alert zijn. Zeker nu aanvallers allerlei corona-gerelateerde aanvalsmails versturen, zo stelt Microsoft. De softwaregigant heeft de afgelopen dagen meerdere aanvallen gezien waarbij aanvallers e-mailbijlagen verstuurden die over het corona virus leken te gaan, maar in werkelijkheid malware bevatten.

Om dergelijke aanvallen af te slaan is het belangrijk dat gebruikers in staat zijn om verdachte e-mails te herkennen. Kijk bijvoorbeeld naar de spelling en grammatica. “Cybercriminelen staan niet bekend om hun grammatica en spelling. Wanneer een e-mailbericht vol fouten staat, is het waarschijnlijk een scam”, aldus Microsoft.

Let op bijlage met bestandsextensies

Microsoft waarschuwt ook om alert te zijn op ongevraagde bijlagen, zowel van onbekende als bekende afzenders. Vertrouw het icoon van een bijlage nooit. Let op dubbele bestandsextensies zoals “pdf.exe”, “rar.exe” of “txt.hta”. In Windows worden bestandsextensies echter standaard niet weergegeven. Beheerders kunnen dit simpel laten weergeven, zodat medewerkers sneller zien of een bijlage te vertrouwen is.

Meer verhalen