Phishing schade in Nederland nu meer dan 1 miljoen

Phishing aanvallen blijven maar stijgen in Nederland. En de phishing schade is dit jaar al een paar miljoen.

Alain

5 oktober 2019

Phishing

Dit artikel van woorden, kost je ongeveer minuten leestijd.

In de eerste negen maanden van dit jaar is er bij de Fraudehelpdesk meer phishing schade gemeld dan in heel 2018. Vorig jaar rapporteerden phishingslachtoffers een schadebedrag van in totaal 862.000 euro, zegt de Fraudehelpdesk.

Hoewel het gros van de Nederlanders weet wat phishing is, heeft toch 1 op de 10 Nederlanders weleens op een phishinglink in e-mail, sms of WhatsApp-bericht geklikt. Dat komt omdat criminelen steeds nieuwe phishingmethoden bedenken.

De financiƫle phishing schade is zelfs meer

Ook al staat dit jaar de teller al op 1,1 miljoen euro. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het alleen om meldingen gaat die de Fraudehelpdesk ontving. De Nederlandse banken rapporteerden eerder dit jaar nog dat criminelen vorig jaar via phishing 3,8 miljoen euro hadden buitgemaakt. Veel hoger dan het fraudebedrag dat bij de Fraudehelpdesk werd gerapporteerd.

Verder rapporteerden 14.600 mensen dit jaar aan de Fraudehelpdesk dat ze via sms door cybercriminelen waren benaderd. Ook hier blijkt dat banken veel meer meldingen ontvangen. Betaalvereniging Nederland meldde eind september dat banken begin dit jaar 7.000 meldingen per maand over sms-phishing hadden ontvangen, maar dat dit in de eerste drie weken van september al naar 15.000 meldingen was gestegen.

Train jezelf in het herkennen van phishing

Natuurlijk moet je allerlei technische maatregelen nemen. Dit verkleind de kans op een phishing email aanzienlijk. Echter is het verstandig om je zelf te trainen snel e-mail berichten (met je ogen) te scannen. Controleer bij elk bericht minimaal de volgende dingen:

  • E-mailadres van de afzender
  • Linkjes in de tekst
  • Aanhef
Meer verhalen