Gebruik mobiele data-abonnementen of beveiligde wifi

Van iedereen die tijdens de vakantie onderweg is, zegt meer dan 80% dat ze verbinding maken met gratis openbare wifi die beschikbaar is. 70% hiervan maakt zich geen zorgen over de risico’s. Als je niet in Nederland bent, kan mobiele data hoge kosten met zich meebrengen en openbare wifi lijkt aantrekkelijk. Wees je bewust welke risico’s je loopt. 

  • Man-in-the-middle-aanvallen: een hacker staat tussen jou en het wifi-netwerk en imiteert het netwerk om toegang te krijgen tot uw informatie. Dit gebeurt vanwege onbeveiligde en niet-versleutelde verbindingen
  • Nep-access points: deze kunnen door criminelen op het netwerk worden geïnstalleerd en kunnen zich voordoen als echte websites om gebruikers te misleiden om hun inloggegevens op te geven.
  • Malware-injecties: als iemand met kwade bedoelingen dezelfde openbare wifi deelt als jou, kunnen ze malware of andere virussen op jouw apparaat plaatsen. Dit kunnen advertenties, trojans, wormen of zelfs ransomware zijn.

Wat kun je doen om deze risico’s te vermijden (in het buitenland):

  • Maak van je telefoon een hotspot: Van je telefoon kun je een hotspot maken om veilig te internetten. Kijk van te voren wel even wat voor jouw abonnement de kosten hiervan zijn.
  • Gebruik een VPN: Vermijd indien mogelijk verbinding met openbare wifi, maar als je geen andere keuze hebt, kan een VPN helpen om je verbinding te beveiligen. Als je niet zeker weet welke VPN-software je moet gebruiken: kijk dan eens op een vergelijkingswebsite zoals https://www.vpngids.nl/reviews Als je wilt weten waarom je een VPN nodig hebt lees dan ons artikel.
  • Kies websites zorgvuldig: Als je toch een openbare wifi-verbinding moet gebruiken, log dan nooit in op met een wachtwoord beveiligde websites die om gevoelige informatie vragen of deze bevatten, bijvoorbeeld internetbankieren of sociale netwerksites, dus ook je e-mail. Gebruik je creditcard alleen bij bekende merken en nooit op een website die geen HTTPS-codering heeft.
Contact: