Thuiswerken is vooral online

Als gevolg van Coronavirus zijn bij veel organisaties de medewerkers thuis aan het werk. Dat veel van hen na een paar dagen al aardig gewend lijkt aan deze situatie, denken we naar aanleiding van de explosie van activiteit op ons security awareness leerportaal te zien. Nu zien we wel vaker grote pieken rondom de maand- en kwartaaleinde. Kennelijk worden medewerkers dan nog even aangespoord om hun online privacy- en security trainingen te doen. Alleen dit keer is het anders. De hoeveelheid medewerkers die tegelijk op ons platform actief zijn.

Wellicht komt het omdat ze meer tijd hebben, door dat ze geen reistijd hebben. Of wellicht hebben ze even afleiding nodig. Het zal toch niet komen, omdat ze zich realiseren dat met het thuiswerken ook andere privacy en security risico’s om de hoek komen kijken.

Tips om veilig thuis te werken

Biedt jouw organisatie nog geen online privacy en security training aan? Dan volgen hier drie tips:

TIP 1:
Stop met het delen van je thuiswerkplek op social media. Let er in elk geval op wat iemand anders allemaal kan zien. Dus geen schermen met e-mailberichten, wachtwoorden etc. Maar ook niet een gelockt scherm met je gebruikersnaam erop.

TIP 2:
Nu iedereen thuiswerkt, school online volgt en leert kan dat best een uitdaging zijn. Maar realiseer je dat criminelen ook weten dat je thuiswerkt en waarschijnlijk allerlei uitnodigingen krijgt om online samen te werken. Pas op voor phishing en malafide websites die zich voordoen als online videobellen- of samenwerkingstool.

TIP 3:
Over online videobellen gesproken. Het is heel verleidelijk om in deze tijd al die tools uit te proberen om te kijken wel welke je het best bevalt. Of om tegen een collega te zeggen dat je weer een nieuwe hebt gevonden. Niet alle online video bellen tools zijn goed beveiligd. En de meeste gaan niet goed om met je privacy, ook al staat op hun website dat ze voldoen aan de AVG. Gebruik daarom het liefst de tools die door je organisatie beschikbaar zijn gemaakt.

Contact: