Gamification om security awareness te versterken Een spel spelen, werkt dat echt?

De vraag waar veel organisaties mee worstelen is: hoe ervoor te zorgen dat security awareness kennis na een training blijf hangen. Ruim honderd jaar geleden ontdekte Hermann Ebbinghaus dat we gemiddeld 40 procent van de nieuwe informatie na 24 uur zijn vergeten. Uit recente onderzoeken blijkt dat gamification van de trainingen positieve resultaten oplevert als we kijken naar wat men na 24 uur nog weet. We passen om deze reden meerdere vormen van gamification toe in onze trainingen.

Vormen van gamification die werken

Er zijn een hoop vormen van gamification die je kunt gebruiken. Onze ervaring is dat niet alle vormen geschikt zijn voor een training en niet bij zowel on- en offline werken. De vorm die we in onze offline trainingen met succes gebruiken is het scorebord. We stellen vragen en geven punten op basis van het antwoord. Hoe meer punten hoe hoger je op de lijst komt. Dit wordt nog succesvoller als je de deelnemers in kleine teams laat werken.

Dit principe gebruiken we ook bij onze online trainingen. Alleen niet in teams en is daardoor veel minder effectief. Wat wel heel actief werkt zijn ‘badges’, ‘rewards’ en certificaten. Wanneer je het behalen van punten neemt uit het scorebord principe en je ‘rewards’ geeft voor het behalen van x punten, dan zullen de deelnemers meer gemotiveerd zijn om goede antwoorden te geven.

Daarnaast hebben we de ‘badge’. Als je iets doet kun je een badge verdienen als je dat meer dan x keer doet krijg je de expert badge. Dit werkt bijvoorbeeld goed om deelnemers te motiveren de verschillende aangeboden trainingsvormen te doen. Stel je hebt e-learning modules, nieuwsartikelen, video’s en de mogelijkheid voor feedback, dan zorg je dat je voor elk van deze activiteiten één of meerdere badges kan verdienen. Mensen zijn immers verzamelaars.

Het ultieme doel is natuurlijk het certificaat. Deze beloning geeft het gevoel dat je iets hebt afgerond en klaar bent voor het volgende niveau of onderwerp. Het is vergelijkbaar met de ‘level up’ in platform spellen. De sleutel tot succes is om een goede balans te zoeken tussen deze vormen van gamification.

De voordelen bij het versterking van security awareness trainingen

De voordelen van gamification bij versterking van security awareness trainingen zijn talrijk. De meest voor de hand liggende zijn verhoogde betrokkenheid en motivatie. Gamification bieden deelnemers onmiddellijk feedback over wat ze correct en onjuist hebben gedaan – de laatste gaat vaak vergezeld met een tekst en/of video die het juiste antwoord verklaart en waarom het correct is. Het is een vorm van versterking in de training die deelnemers onmiddellijk coaching en ondersteuning biedt voor langetermijngeheugen.

Doordat je gamification elementen toevoegt kijk je niet alleen meer naar het aantal vragen dat iemand goed heeft. Bij moeilijke vragen krijg je meer punten en zijn sommigen antwoorden niet helemaal fout of niet helemaal goed, waar je toch een deel van de punten voor krijgt. Dit geeft een veel positiever beeld en de motivatie van medewerkers wordt niet negatief beïnvloed. De onmiddellijkheid van feedback en het bijhouden van statistieken automatiseert ook veel elementen van het training versterking proces, dat in combinatie met de toegankelijkheid van mobiele platforms, zorgt voor sneller en actiever leren.

 

Contact: