Waarom zou je een VPN nodig hebben

Steeds vaker hoor je mensen praten over VPN. En meestal zijn dit geen beveiligingsexperts. Nee, de toename van het gebruik van VPN, geheel aan de populariteit van Netflix te wijden. Het toegang krijgen tot exclusieve films en series die je normaal niet zou kunnen zien in het land waar je verblijft, heeft Netflix van de VPN een essentiële tool gemaakt voor binge watchers.

 

Wat is een VPN eigenlijk?

Met een VPN (Virtual Private Network) kun je online een beveiligde verbinding met een ander netwerk tot stand brengen. Een VPN verbergt je IP-adres en creëert een versleutelde tunnel om je gegevens veilig te versturen, zodat je online acties vrijwel ontraceerbaar zijn. Een VPN gebruiken is belangrijk om je online privacy en gegevens te beschermen. Hierdoor kan je ook verbinding maken met een netwerk in een andere regio en dus je favoriete Netflix serie zien. 

 

Waarom legt Netflix VPN gebruik aan banden?

Netflix op zijn beurt doet al al sinds 2016 verwoede pogingen om de VPN-verbindingen aan banden te leggen. Niet om hun abonnees te pesten. Maar wanneer een abonnee een VPN gebruikt om een ​​programma te bekijken dat doorgaans niet beschikbaar is in zijn regio, schendt Netflix zijn auteursrechtovereenkomst. En hier zijn ze redelijk succesvol in. Alleen de grote VPN-leveranciers lukt het nog om de agressieve tactieken van Netflix voor blijven.

 

Security maatregel voor een beveiligde verbinding 

Natuurlijk is de VPN er niet (alleen) om je Netflix serie te kijken als je op vakantie bent in een andere regio. VPN is per definitie je beste vriend wanneer je openbare wifi gebruikt, zoals de wifi van je hotel of camping. Hackers hebben veel methoden om je gegevens op openbare wifi te stelen. Als je een VPN gebruikt, hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Het gebruik van een VPN is sowieso een goed idee. 

Een virtual private network (VPN) leidt je internetverkeer door een VPN-tunnel: een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en de eindbestemming op het internet. De VPN-tunnel versleutelt niet alleen je gegevens, maar verbergt ook je IP-adres en je locatie. Jouw apparaat (computer, smartphone, tablet, enz.) legt verbinding met een VPN-server. Wordt het apparaat herkend, dan creëert de VPN een versleutelde tunnel. Alle gegevens die via het internet verstuurd worden, moeten eerst in pakketjes opgedeeld worden. Dus je privégegevens worden verdeeld, ingekapseld en vervoerd via de versleutelde VPN-tunnel. Als de gegevens bij de VPN-server aankomen, wordt het buitenste pakketje verwijderd om de gegevens erin vrij te geven, waar een ontcijferingsprocedure voor nodig is.

Voor anderen komen jouw versleutelde gegevens als volledige onzin over. Dus zelfs als ze erbij zouden kunnen komen, kunnen internetproviders en hackers de informatie niet lezen. Als je verbonden bent met een VPN-server, is je gebruik van het internet verscholen achter dat IP-adres en die locatie. Elke keer als je verbinding maakt, verandert je identiteit online in een nieuw IP-adres en word je verborgen onder een nieuwe versleuteling.

 

Onze vakantie tip

Wellicht heb je voor het thuiswerken ook toegang tot een VPN van je werk gekregen. Dit doet je werkgever om de gegevens tussen jouw computer en het bedrijfsnetwerk te beveiligen. Dus niet om op vakantie te gaan Netflixen. Onze security tip voor de komende vakantie: Zet de laptop uit. En geniet van je vakantie.

Contact: