Lessen security monitoring afgesloten met een bezoek aan een soc

We hebben de lessen security monitoring op bijzondere wijze afgesloten. In 10 weken tijd heeft Cyber Inc. Security een aantal leerlingen van het MBO college Hilversum lesgegeven in Security Monitoring. Gisteren hadden de leerlingen alweer de laatste les. Dit hebben we afgesloten met een bezoek aan een echt Security Operations Center (SOC). Manager van het SOC van KPN, Talitha Papelard had voor de leerlingen en zeer mooi programma samengesteld om te laten zien wat KPN allemaal aan security doet en waar MBO’ers een rol kunnen spelen als ze straks klaar zijn met hun opleiding. KPN is immers het grootste security bedrijf van Nederland, verteld Talitha.

Lessen security monitoring sluiten aan bij security diensten

Hacker Jesse kwam hierna binnen gerend en liet zien welke diensten KPN aan hun klanten levert om ze te beschermen tegen cyberaanvallen van buiten én binnen. Er kwamen veel vragen van de leerlingen, omdat Jesse ze nieuwsgierig maakte met zijn verhaal. Wat de leerlingen mooi vonden om te ondervinden is dat alles wat ze geleerd hadden in de security monitoring lessen de afgelopen weken als diensten door KPN geleverd worden. Hun handen begonnen inmiddels wel te jeuken om aan de slag te gaan.

Hack challenge capture the flag (ctf)

Daar hadden Eva en Wouter al rekening mee gehouden. Zij hadden een hack challenge in de vorm van capture the flag (CTF) voorbereid die de MBO leerlingen moesten oplossen. Doormiddel van een SQL injection was het de bedoeling om ‘in te breken’ op de website. Dit was een mooie aanvulling op de lessen security monitoring. Omdat niemand van de leerlingen dit ooit had gedaan was het best lastig. Maar na een paar tips van Eva en een paar tips van Wouter wist iedereen de ‘puzzel’ op te lossen. Er was waren er zelfs bij die niet alle tips nodig hadden. Maar dat verbaasde mij natuurlijk niks…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *