Test met phishingmail over terugkeer kerstpakket valt verkeerd

Door de phishingmail diverse werknemers van ABN Amro zich ‘Gepiepeld’. En ‘dubbel gefopt’. Wat eerst een verheugend bericht leek over de terugkeer van het vorig jaar geschrapte kerstpakket, bleek een interne test van de bank te zijn.

Actueel onderwerp werd gekozen voor de phishingmail

Woensdagavond ontving het personeel van ABN Amro een jubelende mail van het management: ze krijgen een Echo Dot voor hun tomeloze inzet, beloofde het bericht. Vorig jaar schrapte toenmalig topman Gerrit Zalm het kerstpakket, maar nu werd het verlies goedgemaakt. ‘Nu de resultaten weer een stijgende lijn te pakken hebben wil het management graag een mooi gebaar maken’, lazen de 17 duizend Nederlandse werknemers van ABN Amro. Mooi niet dus. De mail was in werkelijkheid door de bank zelf verstuurde phishing. ABN Amro wilde weten hoe gevoelig de medewerkers zijn voor het stelen van interne gegevens. De valse mail is te herkennen aan de afzender ABN Armo.ml en de naamloze ondertekening door ‘het managementteam’. Klikte het personeel op de bijgeleverde link, dan kregen ze te lezen dat ze in de val getrapt zijn. Lees verder op volkskrant.nl

Gevoelige onderwerpen kunnen het security awareness programma schaden

 Het succes van je awareness programma is afhankelijk van de acceptatie van de medewerkers. Wanneer je een op maat gemaakt traject maakt per soort medewerker, zorgt dat het zo min mogelijk impact heeft op de werkzaamheden en in begrijpbare taal is, dan ben je al goed op weg met een succesvol security awareness programma. Let op als je e-learning, workshops of phishingmails geen onderwerpen aansnijdt die gevoelig liggen. Denk hierbij aan arbeidsvoorwaarden en bonussen, maar ook aan zaken zoals bedrijfsfeesten en kerstpakketten. Dit kan je grootste ambassadeur tot je grootste criticaster maken.

Advies nodig?

Wil jouw bedrijf ook een security awareness programma, maar mis je de ervaring? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag op weg. Ook wanneer je het maken van het programma wilt uitbesteden, komen we graag langs.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *