Aansprekende security awareness trends voor 2018

Met nieuwere technologieën en apparaten, verandert de aanpak en manier van security awareness adoptie ook snel. Een goed moment om eens te kijken naar de security awareness trends. Aangezien sommige trends al geruime tijd bestaan en sommige nog niet volwassen waren, zullen we in 2018 steeds minder powerpointachtige e-learning zien, hopelijk.

Een van de meest aansprekende security awareness trends voor 2018 is adaptief leren

Adaptief of gepersonaliseerd leren heeft alles te maken met e-learning modules die zich aanpassen aan het kennisniveau van de medewerker. Het grootste voordeel voor organisaties is dat medewerkers een gerichte training volgen, wat ook de ROI verhoogt. Dit wordt meestal bereikt door tests te gebruiken om de huidige kennis te peilen. Op basis van de prestaties van de medewerkers worden de vervolg modules aan hen verstrekt. Gebieden waar een medewerker laag scoort, worden geadresseerd. Medewerkers worden vervolgens voorzien van specifieke modules, vragenreeksen en materialen om die gebieden te verbeteren. Het Learning Management Systems zal uitgebreider laten zien hoe kennis van medewerkers wordt vergroot en het gedrag veranderend. Deze informatie kan unieke kansen creëren om security awareness programma’s te personaliseren en vo leertrajecten efficiënt aan te passen. Adaptief leren zal een belangrijke trend zijn in 2018.

Met interactief- en videogebaseerd leren wordt leren veel leuker

De populariteit van op video op internet blijft groeien. Niet alleen bij jongeren. Bedrijven maken ook gebruik van de populariteit van video’s om e-learning aantrekkelijk te maken. Interactieve video’s met vertakkingsscenario’s zijn het meest effectief. Het voordeel van deze methode is dat medewerkers meer betrokken zullen zijn in het leerproces. Ze worden namelijk actief in een scenario meegenomen, zonder dat ze eerst de theorie krijgen en vervolgens de vragen. Medewerkers krijgen zelfs een positieve ervaring hebben als ze de verkeerde keuze maken. Interactieve video vind ik een van meest belovende de security awareness trends van 2018.

Met gamification en game-gebaseerd leren heb je niet eens door dat je aan het leren bent

Gamification bestaat eigenlijk al heel lang. Maar lijkt nu pas echt volwassen te zijn. Veel bedrijven erkennen dat game-gebaseerd leren en gamification grotere impact hebben de security awareness van medewerkers. Organisaties blijven investeren in serious games, om interesse van medewerkers te behouden, te motiveren om security awareness serieus te nemen door plezier te maken. Hoe paradoxaal het ook mag klinken, gaming verhoogt het leereffect, omdat medewerkers zich volledig ‘onderdompelen’ in het gamen. Onderzoek toont aan dat leereffect tot 9% hoger is met behulp van gamification. Gamification zal security awareness trainingen in 2018 verder verbeteren.

Maak leren aantrekkelijk met ar / vr-technologie

Virtuele en Augmented Reality zijn momenteel de populairste manieren om security awareness training aan te bieden. Virtual reality is er al geruime tijd. Echter, met augmented reality en mixed reality, komen er spannende nieuwe mogelijkheden bij. VR wordt steeds meer gebruikt voor het trainen in het omgaan met security incidenten. Een typisch scenario voor AR is; als een medewerker meer wil weten over de risico’s van een apparaat, technologie of een plaats. Met behulp van een QR-code kan de medewerker het object scannen en er meer informatie over krijgen. Volgens onderzoeken is het leereffect 20 keer hoger dan bij een klassikale training. De keerzijde is dat het niet gemakkelijk schaalbaar is. Zelfs niet met de lagere prijzen voor VR-brillen en hoofdtelefoons. We staan nog aan het begin en ik verwacht de komende jaren meer te zien op dit gebied. En zeker een van de meest gave security awareness trends van 2018.

Van elkaar leren voelt heel natuurlijk, daarom is sociaal leren succesvol

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen. Zat je vroeger nog in het vaste leerpatroon, dat je leerde wat de trainer wist, leren medewerkers vooral van elkaar. Hierdoor verbetert de kennis van security awareness aanzienlijk. Bedrijven zullen bereid zijn om sociale leerplatforms in te zetten, die zijn gebouwd om van elkaar te leren te ondersteunen. Sociaal leren is niet hetzelfde als delen op sociale media. Professionele omgevingen vereisen meer robuuste hulpmiddelen die helpen bij het leren en niet voor het delen van persoonlijke informatie. Met moderne Learning Management Systems, die sociale leerfuncties bieden, wordt het voor organisaties mogelijk om sociaal leren in te zetten voor hun security awareness programma. De implementatie van sociaal leren zal in 2018 blijven groeien.

Met microlearning kun je even tussendoor je kennis vergroten

Het is al lang bekend dat de beste manier om iets nieuws te leren; kleine hoeveelheden informatie tegelijk tot je te nemen. Voordelen zijn snelle implementatie, snel leren door regelmatige vernieuwingen, verhoogde productiviteit en eenvoudig meten van de voortgang. Microlearning werd ingezet doormiddel van video’s of clips, maar vaker is het een interactieve video, korte games, kennis battles of zelfs interactieve infographics. Microlearning werkt goed bij specifieke security awareness modules. Maar het werkt het beste als ondersteuning van een grotere e-learning, waar een deel van uitgelicht wordt. Zeker bij het gebruik op smartphones is microlearning zeer effectief. Je zag in 2017 al het effect van microlearning en dat zal in 2018 nog verder toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *